Jätteiden vähentämisen viikko

Tällä viikolla 17.11-25.11.2018 vietetään Euroopan jätteiden vähentämisen viikkoa.

Tänä vuonna teemana on vaarallisten jätteiden vähentäminen.

Monet arjen vaarallisista jätteistä ovat tuttuja kuten lääkkeet, maalit, lakat, öljyt sekä useimmat puhdistusaineet. Myös useimmat hiusten laittoon käytettävät tuotteet, kuten hiusväri, lakat ja vahat ovat vaarallista jätettä. Kynsilakat, kynsilakanpoistoaine, hajuvesi ja partavesi sekä kaikki painetta sisältävät aerosolipakkaukset kuuluu hävittää vaarallisena jätteenä.

Vaarallista jätettä sisältävät pakkaukset on yleensä merkitty punaisella varoitusmerkillä.

Jätteen tunnistaminen kuuluvaksi vaaralliseen jätteeseen eikä sekajätteeseen on jo riittävästi! Kotitalouksien vaarallista jätettä otetaan vastaan jäteasemille ja -keskukseen ilmaiseksi (lääkkeet apteekkiin, paristot kauppaan). Paikanpäällä voit kysyä tarkemmasta lajittelusta tai jättää vaaralliset jätteet astioiden viereen, josta jätehuoltotyöntekijät nostavat ne oikeille paikoille.

Vähennä vaarallista jätettä esimerkiksi käyttämällä akkuja tai ladattavia paristoja kertakäyttöisten sijasta, suosimalla Joutsenmerkin saaneita tuotteita ja kierrättämällä käyttökelpoisia sähkölaitteita. Kampanjan virallisilta sivuilta löytyy mm. vaihtoehtoja puhdistusaineille. Käy kurkkaamassa ohjeita osoitteessa http://www.ewwr.eu/en/support/thematic-days-2018 → Eco-Friendly Cleaning Products Workshop (sivut englanniksi).

Vaarallinen jäte.jpg kuva.JPG