Jätteiden lajittelu

Tällä sivulla olevat lajitteluohjeen hyötyjätteiden osalta koskevat aluekeräyspisteisiin tai talonyhtiöiden keräysastioihin toimitettavia jätteitä.

Asumisessa syntyy erilaisia jätteitä. Erilleen tulee lajitella seuraavat jätteet:

  • lasipakkaukset
  • metalli
  • kartonki/ pahvi
  • paperi
  • biojäte
  • sähkölaitteet
  • vaaralliset jätteet

Aluekeräyspisteissä on keräysastiat lasille, metallille, kartongille/ pahville ja paperille. Jätelainmuutoksen seurauksena lasi-, metalli- ja kartonkipakkaukset muuttuivat tuottajavastuullisiksi. Tästä syystä tuottajat ovat velvollisia toteuttamaan pakkausjätteiden keräystä valtakunnallisesti. Tuottajataho eli Rinki Oy ylläpitää omia keräyspisteitään ja Sammakkokangas täydentää tätä keräystä.

Muovipakkausten lajittelu alueella ei ole vielä jätehuoltomääräysten mukaan pakollista. Jokaisesta kunnasta löytyy vähintään yksi muovipakkausten keräyspiste joko Rinki Oy:n tai Sammakkokankaan ylläpitämänä. Muovipakkausten keräykseen soveltuvat puhtaat, kuivat ja tyhjät muovipakkaukset.

Myös isommat metallikappaleet soveltuvat metallinkeräykseen, mutta ne tulee toimittaa suoraan jätekeskukseen tai jäteasemille. Metalli vastaanotetaan aina veloituksetta. 

Lajitteluohje (lataa PDF) 

Jäteopas (lataa PDF)

Energiajäte 003.jpg

Sekajäte

Sekajätteeksi kutsutaan jätettää, josta on jo lajiteltu erikseen kaikki materiaalina hyödynnettäväksi kelpaava ja vaaralliset jätteet.

Sekajätettä on esimerkiksi erilaiset muovipakkaukset, likainen ja kostea pahvi ja kartonki, rikkinäiset vaatteet, vaipat ja lahjapaperi.

IMG_0216.jpg

Biojäte

Biojätettä ovat ruokajäte, juuresten ja hedelmien kuoret, kahvin ja teen suodatinpussit poroineen, kukkamulta ja kasvinosat. Biojätteeseen voi laittaa myös talouspaperia ja kananmunakennoja. Biojäte tulee kompostoida itse tai liittyä erilliskeräykseen.